Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

 Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι…”

Xανς Κρίστιαν Άντερσεν

O μεγαλύτερος παραμυθάς στον κόσμο!





Πολλά τα παραμύθια που έχει γράψει, όπως : «Η μικρή γοργόνα»,  «οι μαγικές γαλότσες», «Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος», «τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», « Η βασίλισσα του χιονιού», « Η μαγική κασέλα», « Τα κόκκινα παπούτσια », « Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η τοσοδούλα» , «Ο γιός του μπαλωματή», « Το μικρό χριστουγεννιάτικο έλατο», «Ο καπνοκαθαριστής  και η βοσκοπούλα », «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Οι αγριόκυκνοι» και τόσα άλλα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 








Xρόνια σας πολλά κ. Άντερσεν, που πάντα θα ζεις μέσα στις καρδιές μας…

Xρόνια σου πολλά παιδικό βιβλίο…

Xρόνια σας πολλά συγγραφείς  του κόσμου…

Xρόνια πολλά σ όλα τα παραμύθια γιατί χωρίς αυτά η ζωή δεν  θα ΄χε καθόλου φαντασία και …όνειρο!

( Ελένη Μπετεινάκη  νηπιαγωγός-συγγραφέας)






ΚΑΙ ΛΙΓΗ .....ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ!








(slide share)





ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΓΛΥΚΑ !!!




Νηστίσιμα ροξάκια:
Υλικά




  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά 
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 ½ - 4 ποτήρια αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας κακάο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Σιρόπι
  • 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
Εκτέλεση:
Σε μια κούπα βάζουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά και προθέτουμε το λάδι. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλεύρι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος 30΄λεπτά για να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Στο μικρότερο ρίχνουμε το κακάο και τα καρύδια. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια καφετιά ζύμη. Έτσι έχουμε δυο ζύμες, μια άσπρη και μια καφετιά.
Ανοίγουμε ύστερα την άσπρη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο. Πλάθουμε την καφετιά ζύμη σε μακρύ, χοντρό κορδόνι και την τοποθετούμε πάνω στο φύλλο της άσπρης ζύμης. Τυλίγουμε την άσπρη ζύμη γύρω από την καφετιά έτσι ώστε να έχουμε ένα μακρύ ρολό. Κόβουμε με μαχαίρι ροδέλες με πάχος ενός δαχτύλου, τις πιέζουμε να πάρουν το σχήμα του ροξ και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε μια περίπου ώρα να φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες και φλούδα από μισό λεμόνι. Βράζουμε μέχρι να δέσει. Τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε. Μετά από λίγο τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Όταν μαλακώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο με το σιρόπι τους.


ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!